LIVRARE ÎN RAZA MUN. CHIȘINĂU - 40 LEI

Meșteșugarii noștri

 
Tatiana Bezerdic
creatoare handmade
Care este domeniul dvs de creație handmade?
Prefer să mânuiesc croșeta și andrelele !
 
Vă amintiți prima lucrare handmade creată de dvs?
A fost pe când aveam 12 ani, am croșetat un prosop la șezătoarea din sat organizată de tineri. În acea perioadăcu toții  se adunau la casele fetelor unde erau invitați și băieți.
 
Care sunt două calități pe care trebuie să le aibă un meșter pentru a avea succes?
Printre calitățile mele cu care mă mândresc și ar trebui fiecare meșter să le posede sunt profesionismul, acuratețea în lucru, pasiunea, dragostea, responsabilitatea față de persoana care procură ceva creat de mine.
 
Cum ați început să faceți lucrări handmade?
Atunci când soarta mi-a jucat fiesta și din cauza diagnozei mele crunte am fost închisă  între patru pereți.
 
În contextul robotizării unor mai multe domenii de activitate, cât de apreciate și vândute vor fi lucrările handmade în timpul apropiat?
Cred că vor fi apreciate și în viitor, în primul rând pentru că tradițiile nu trebuie uitate, fac parte din identitatea noastră ca popor.
 

Marina Vechiu
creatoare broșe 
Care este domeniul dvs de creație handmade?
Sunt creatoare de broșe deosebite din mărgele și pietre semiprețioase.
 
Vă amintiți prima lucrare handmade creată de dvs?
Prima nu prea, dar sigur a fost o broșă în care am depus multă muncă.
 
Care sunt două calități pe care trebuie să le aibă un meșter pentru a avea succes?
Să iubească enorm ceea ce face, să nu se lenevească și să nu cedeze la primele provocări. Cât mai mult va exersa, cu atât lucrările vor fi mai perfecte.
 
Cum ați început să faceți lucrări handmade?
Dintotdeauna mi-a plăcut pictura. La școală am învățat cum să amestec culorile și să le transform în tablouri vii. Apoi am descoperit lucrul handmade, m-au fascinat broșele. Am început să exersez în fiecare zi, ceea ce m-a ajutat să mă perfecționez. Cu drag am ajutat și alte persoane să învețe cum se face o broșă.
 
 

Olga Berdeu
creatoare handmade
 
Care este domeniul dvs de creație handmade?

Activitatea mea handmade cuprinde mai multe sfere, obiecte decorative tematice, decoratiuni pentru haine si genți, cărți poștale, atât digitale, cât și decorate manual, produse din macrame, de la brățări la draperii. Meșteșugăritul este un domeniu interesant și acum capătă o nouă suflare. Apar tipuri de artizanat care nu existau înainte. De exemplu, produse realizate din margele de hârtie. La moment încerc să învăț a face lumânări și săpun. Îmi place să încerc ceva nou. Și trebuie să ții mereu pasul cu vremurile pentru a păstra clienții.

 
Vă amintiți prima lucrare creată de dvs?
În copilărie, îmi plăcea extrem de multemisiunea ”Vizitând un basm”, special fragmentul dedicat desenelor și meșteșugurilor pentru copii. Inspirată de păpușa Suok din basmul ” Trei bărbați grăsuți” m-am ambiționat să o creez. Și am reuțit, am adunat bucățele de material pe care mama nu le mai utiliza, am cusut-o și eram extrem de mândră de mine însămi. Mama chiar a trimis-o la redacția emisiunii și după 2 luni de așteptare mi-am văzut păpușa la televizor. Eu și mama am exaltat de bucurie !
 
Care sunt două calități pe care trebuie să le aibă un meșter de succes!
Cel mai important să iubească ceea ce face, să fie responsabil, ambițios și comunicabil.
 
Cînd ați decis că meșteșugăritul va fi munca dvs zi de zi ?
Deși mama mă vedea în viitor om de știință, totuși s-a ocupat să am dezvoltate competențe de lucru manual.Când aveam 11 ani mi-a cumpărat un set de andrele de tricotat, cârlige și fire pentru tricot. Apoi a rugat-o pe o prietenă de a sa să mă învețe. Am avut o primă și ultimă lecție de la ea, care a durat 2 ore și a fost un  eșec. Doar patru bucle am reușit să fac. I-a spus mamei să nu mai încerc și că nu am abilități pentru lucru manual. Când am plecat de la ea, mama mi-a zis: ” Este o meșteșugăriță excelentă, dar nu toată lumea poate și preda ceea ce face. Tu, dacă ai dorință, vei învăța totul singură !” Mulțumesc mamei pentru acest sfat !
 
În condițiile actuale, când o mare parte din activități sunt robotizate, produsele pot fi împletite la mașini speciale, cum considerați, ce valoare vor avea lurcările handmade în viitor ? 
Consider că robotizarea nu va lipsi de valoare lucruările handmade, ci dimpotrivă. Produsele handmade au fost apreciate mereu iar spiritul de artizanat îi ajută pe oameni să nu piardă încrederea în ceea ce e frumos, să se inspire și să creeze. Oamenii vor râmâne dornici să cumpere ceva original, personalizat.